Evolutie van communicatie en het begin van sociale media
Er zijn ongetwijfeld enorme technologische verbeteringen doorgevoerd die de manier waarop informatie wordt verzameld en verzonden, zowel op micro- als op macroschaal, hebben veranderd. Sociale media, of het nu Twitter, Facebook, Linked-In, Instagram, Pinterest… en ga zo maar door, hebben een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we communiceren.
In de publieke sector speelt sociale media zeker een cruciale rol in de manier waarop berichten worden afgeleverd, maar de boodschap moet accuraat, duidelijk en consistent zijn voor de hele organisatie.
We leven in een 24/7/365 samenleving. Hoe sneller hoe beter toch? Als je het op internet leest, moet het waar zijn. Alle informatie is beter dan geen informatie of toch? De boodschap zo snel mogelijk naar buiten brengen, vooral tijdens een noodsituatie, is alles. Hoe vaak heb je een online artikel gelezen met grammaticale of feitelijke fouten? Het gebruik van sociale media moet zorgvuldig worden gepland en strategisch organisatiebreed worden geïmplementeerd voor het doel of de doelen waarvoor het is bedoeld, anders is het contraproductief, ineffectief, mogelijk schadelijk en kan het in extreme gevallen bij het publiek twijfel, angst en wantrouwen veroorzaken.
Vroeger was het denken voordat je spreekt, zeg wat je bedoelt en meen wat je zegt, maar nu is het lezen en herlezen, handel niet in haast en lees en herlees opnieuw voordat je op verzenden drukt. De evolutie van communicatie, terwijl het de mogelijkheid biedt om gegevens en berichten snel naar een groot publiek te verzenden, is een krachtig hulpmiddel, maar directe verkeerde informatie kan en mag geen nauwkeurige informatie vervangen. Er moet een juiste balans zijn tussen timing, kwantiteit en kwaliteit van berichten en informatie.
Deze evolutie van hightechcommunicatie is ook enigszins een paradox, omdat de snelheid en het aantal mensen waaraan een bericht tegelijk kan worden gecommuniceerd, een pauze zou moeten oproepen en werknemers in de publieke sector zou moeten aanmoedigen om weloverwogen te zijn in wat er wordt gezegd en hoe het kan zijn geïnterpreteerd. Onthoud dat dit niet Las Vegas is – alles wat je zegt of doet, vooral in een openbare omgeving of op een forum, kan door een groot publiek worden geëvalueerd en onderzocht in de tijd die nodig is om een tweet te verzenden of een foto of video op internet te plaatsen.
Tekstgesprek of persoonlijke ontmoetingen???
Wat heb je liever? Colin Powell, een militair leider en staatsman, verklaarde: “De dag dat soldaten stoppen met het brengen van hun problemen, is de dag dat u stopt met het leiden van hen. Ze hebben ofwel het vertrouwen verloren dat u hen kunt helpen of concluderen dat het u niets kan schelen. falen van leiderschap.” Ik geloof het belang van persoonlijke ontmoetingen; een-op-een communicatie en/of traditionele openbare fora kunnen niet worden overschat en hun voordeel(en) mogen niet worden onderschat.
In de publieke sector is er iets dat ik het ‘Fishbowl-effect’ noem. Politiek, media, publieke controle, transparantie en verantwoording dragen allemaal bij aan het “Fishbowl-effect”, wat dit is: als je in de publieke sector werkt, moet je aan een hogere standaard worden gehouden. Je acties spreken meer dan woorden en perceptie is realiteit. Waarom?
Zelfreflectie en individuele aanleg zijn belangrijk omdat werken voor het publiek een sterke toewijding vereist om degenen binnen de gemeenschap waarvan je deel uitmaakt, te dienen en te betrekken, terwijl je tegelijkertijd een pleitbezorger bent. Werknemers in de publieke sector zijn fiduciairs van publieke middelen en hebben dus een enorme verantwoordelijkheid. In dat opzicht hebben alleen werknemers in de publieke sector de plicht om te gaan zitten en met die personen, of het nu bewoners, bedrijfseigenaren of andere belanghebbenden zijn, te praten over wat hun zorgen zijn, en om actief naar hen te luisteren en hen erbij te betrekken, hetzij tijdens een planningsproces, hoorzitting over de begroting of een andere vorm van openbaar bedrijf.
Telefoongesprekken zijn geweldig, en ik probeer me aan een 24-uursregel te houden bij het terugbellen, als ik tenminste wil zeggen dat ik je bericht heb ontvangen en op die en die datum contact met je zal opnemen met een antwoord. Sms’en en e-mail zijn zeker acceptabel, maar ik denk dat ze moeten worden gebruikt om telefoongesprekken en persoonlijke ontmoetingen aan te vullen, maar ze niet te vervangen. Ik ben een fervent gelovige en voorstander dat echt vertrouwen alleen kan worden bereikt door persoonlijke ontmoetingen en persoonlijke communicatie, en als werknemers in de publieke sector is het onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat die kansen worden geboden.